Hepimize güzel, sağlıklı, huzurlu bir gün ve hafta dileyerek başlayayım yine. Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının dişi canavarları olan üç Gorgon kardeşten biri olan Medusa’ dan bahsedelim. Tanrılar arası ilişkilerde ezilen taraf olan, haksızliğa uğrayan ve kardeşlerden tek ölümlü olan Medusa, başına gelen kötü deneyimler sonrası kendisine bakanları taşa çevirir olmuş. Ve “Benim kendi kişisel tercihim canım isterse her yerde gezerim herkesi kendime baktırır taşa çeviririm. Bu benim kararım karışamazsınız” diyerek toplumun içinde gezer olmuş.
Şimdi soruyorum size kendine bakanı taşa çevirdiği bilinen bir varlığın kendi kişisel özgürlüğü uğruna tüm toplumun içinde serbestçe gezmesi size mantıklı geliyor mu? Başkalarının hayatını mahvetme potansiyeli olan bir varlığın kendi kişisel özgürlüğünden bahsedilebilir mi? Bugün yaşasaydı, aramızda gezmek istese, taşa döneceğimizi bile bile özgür olmasına kaçımız izin verebilir ve buna da “demokratik hak” derdik. Yani senin yaptırmadığın aşı mecazen başkalarını taşa çeviriyorsa ve toplumun sağlığını, birilerinin hayatta kalma hakkını, ticaretini, eğitim hayatını, sevdiğiyle evlenmesini elinden alıyor ya da geciktiriyorsa bu kişisel özgürlük olabilir mi?
VİRUSLARIN KANSER YAPMA POTANSİYELİ DE VARDIR
Tüm diğer virus enfeksiyonları gibi Covid19 un kendisi ağır zatürre; ağır yaygın kan mikrobu; damar içi pıhtılaşma sendromu ile beyinde inme ve kalp krizi; kalp kası iltihabı ve en önemlisi acılar içinde ölüme neden oluyor. Hem de bugün şimdi yapıyor tüm bunları. İlerde ise belki akciğer ya da kemik iliği kanseri yapma potansiyeli de olduğunu düşünüyorum. Aşı ilerde sorun çıkarabilir diye düşünenlere söylüyorum covid19’ un kendisi bugün öldürebiliyor. Ölmezseniz bugün-yarın yakın zamanda kronik akciğer hastalığı, kemik erimesi sendromu nedeniyle yürüyememe, astım tipi kalıcı nefes darlığı, cerrahi müdahele gerektiren akciğer zarlarında yapışıklık, kronik kalp yetmezliği gibi hastalıklar yapabiliyor. Aşı bugün ufak tefek yan etkiler yapabiliyor olsa da şimdi koruyor ve “gelecekte şunu yapar aşı” demek içinse ortada bir delil yok. Covid19 dışı viral enfeksiyonların çocukluk çağı aşıları yaygın olarak yapıldığından biz bugün bu tip virus ilişkili yan etkileri pek görmüyoruz. Ebstein barr virusu enfeksiyonu gibi pekçok virusun kanser yapma potansiyeli vardır.
“BU KONUYU BİLMİYORUM” DEMEK ERDEMDİR"
Bence ülkemizde son 10 yılda özelikle artan bir trend var; hepimiz her konuyu uzman düzeyinde bilir olduk. “Biz bu konuyu bilmiyoruz” deme erdemini yitirdik. “ben bunu bilmiyorum, bu konuda cahilim” demek aslında en yüce kültürdür. Kişinin kendinden haberdar olma halidir. Örneğin ben elektronik cihazların işleyişi, arızası ve tamiratı hakkında bir şey bilmiyorum. Bu konuda cahilim ve açıkça da yazıyorum. Aslında hergün kullanıyorum cep telefonumu, bilgisayar ve televizyonumu, her gün kullandığım için de her şeyini biliyor olmalıyım değil mi? Ama ben sadece kullanıcıyım. Bu konuda bir eğitimim olmadığından ve doğru kaynaklardan da herhangi bir veri okumadığımdan bilmem mümkün değil. Bu aletlerim bozulduğunda sağın solun yazdıklarını okuyarak bir tamirat yaparsam da genellikle arızayı büyütüyorum.
Demem o ki; dostlar, Maraşlılar, vatandaşlar, yurttaşlar, dinleyin ey hemşerilerim; sahip olduğunuz bedeninizi her gün kullanıyor olmanız onun her arızasını ve tedavisini bilebileceğiniz anlamına gelmez. Özellikle derin teknik ve çok bilgi gerektiren tıp bilimi gibi konularda sosyal ağlardan okuduklarınızla yeterince bilgi sahibi olamazsınız. Bilemediğimiz konularda “ben bunu bilmiyorum” deme erdemini hatırlamamızı diliyorum.
Son söz, aşı hakkında bu kadar çok bilimsel pozitif veri varken; iddia/tez/sav niteliğinde desteği olmayan çok az bilgileriyle sayıları az olmasına rağmen sesleri çok çıkan insanın olumsuz açıklamalarına inanıp, aşı yaptırmayanlar da yaptırmasın bence. Belki sonuçları demografik açıdan toplumun sağlığı için daha iyi olabilir. Anlayana sivrisinek saz olduğundan aşı yapılması gerektiğini sürekli tekrarlamanın anlamı yoktur. Bu yazı, covid19 aşısı hakkındaki son basın açıklamamdır.
Sevgiyle kalın
Uzm. Dr Zekeriya BÜYÜKDERELİ