YAŞAM

Bilim İnsanları İki Yüzlü Bir Yıldız Keşfetti

Abone Ol

Gökbilimciler, uzayın derinliklerinde oldukça ilginç ve şaşırtıcı bir keşfe imza attılar. Kuğu takımyıldızında 1.000 ışık yılından daha uzakta bulunan beyaz cüce yıldız, Janus adı verilen iki yüzlü bir yıldız olarak tanımlandı. Bu keşif, bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı ve astrofizik alanında bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Gökbilimciler iki yüzlü bir yıldız keşfettiler ve tuhaf görünümü karşısında şaşkınlığa uğradılar. Beyaz cücenin bir yüzünün neredeyse tamamen hidrojenden, diğer yüzünün ise helyumdan oluştuğu görülüyor. Gökbilimciler ilk kez kendiliğinden iki zıt yüz geliştirmiş gibi görünen yalnız bir yıldız keşfettiler.

Resmi bilimsel adı ZTF J203349.8+322901.1 olmasına rağmen, iki yüzlü Roma tanrısından sonra Janus adı verildi. Resmi bilimsel adı ZTF J203349.8+322901.1 olmasına rağmen, iki yüzlü Roma tanrısından sonra Janus adı verildi. İlk olarak Caltech'in San Diego yakınlarındaki Palomar Gözlemevi'nden her gece gökyüzünü tarayan bir araç olan Zwicky Transient Facility (ZTF) tarafından keşfedildi.

Caiazzo beyaz cüceleri araştırıyordu ve bir aday yıldız parlaklığındaki hızlı değişimler nedeniyle göze çarpıyordu. Daha sonraki gözlemler Janus'un her 15 dakikada bir kendi ekseni etrafında döndüğünü ortaya çıkardı. Bir yıldızın kimyasal parmak izlerini veren spektrometri ölçümleri, nesnenin bir tarafının neredeyse tamamen hidrojen, diğer tarafının ise neredeyse tamamen helyum içerdiğini gösterdi. Yakından bakıldığında yıldızın her iki tarafının da mavimsi renkte ve benzer parlaklıkta olduğu, ancak helyum tarafının bizim güneşimiz gibi grenli, yamalı bir görünüme sahip olduğu, hidrojen tarafının ise pürüzsüz göründüğü anlaşılmaktadır.